Sokeritoukkien ja paperitoukkien torjunta

Sokeritoukkien ja paperitoukkien torjunta

Sokeri- ja paperitoukkien torjunta

Sokeri-, ja paperitoukat eivät ole ihmisille vaarallisia tai haitallisia, mutta esiintyessään asunnoissa ne ovat asukkaille varsin ikävä näky. Toukat syövät lähes kaikkea tärkkelyspitoista ravintoa kuten; leivänmuruja, perunankuoria ja muita ruoantähteitä. Kylpyhuoneissa toukille kelpaavat ruoaksi niin hiukset, ihmisistä irronnut ihosolukko, lattiakaivoon ja pesukoneen alle ajan saatossa kertynyt pöly ja likakerroskin.

Sokeritoukista eroon

Keittiön pinnat ja varsinkin talouslieden takunen olisi hyvä siivota säännöllisesti. Varsinkin sokeritoukat viihtyvät ja pitävät kosteista ja lämpimistä olosuhteista. Tästä syystä kosteiden tilojen ilmanvaihto on tärkeää pitää toimivana ja tehokkaana. Käytöstämme löytyy torjunta-aineiden lisäksi myös tehokkaita täysin myrkyttömiä liima-ansoja sokeri-, ja paperitoukkien torjuntaan.

Paperitoukka (Ctenolepisma longicaudata)

Aikuinen yksilö on kooltaan noin 12 – 20mm. Paperitoukan kehitys nymfista aikuiseksi kestää hieman olosuhteista (ravinto ja lämpötila) riippuen 1– 3 vuotta. Paperitoukka voi elää niille suotuisissa olosuhteissa jopa 8 vuotiaaksi.

Ensimmäiset havainnot Paperitoukasta on tehty Suomessa jo 2000- luvun alkupuolella. Tällä hetkellä Paperitoukat ovat vauhdilla yleistyneet maassamme ja Paikka paikoin ne voivat olla jo yleisempiä kuin Sokeritoukat.

Paperitoukan torjunta verrattuna Sokeritoukkien torjuntaan voi olla erittäin haastavaa, koska ne esiintyvät runsaslukuisimpina kuin Sokeritoukat. Paperitoukat viihtyvät myös kuivissa tiloissa kuten esimerkiksi keittiöiden kaapistoissa, huonekalujen sisällä sekä mattojen ja muiden tavaroiden alla.

Varsinkin taloyhtiöissä Paperitoukkien torjunta / kannan seuranta kannattaa aloittaa pikaisesti, ennen kuin Paperitoukkien kanta ehtii kasvaa suureksi ja levitä koko rakennukseen. Tämän jälkeen torjunnan suorittaminen on huomattavasti haastavampaa.

sokeritoukka
paperitoukka

Sokeritoukat (Lepisma saccharina)

Aikuinen yksilö on kooltaan noin 10 – 15mm. Ne ovat täysikasvuisia noin 3 vuoden iässä ja ne voivat elää niille suotuisissa olosuhteissa 5- vuotiaiksi.

Sokeritoukat leviävät asuntoihin yleensä viemäriverkoston kautta, mutta niitä kulkeutuu myös ihmisten tavaroiden ja erilaisten huonekalujen välityksellä. Sokeritoukat viihtyvät pääasiassa pimeissä, lämpöisissä sekä kosteissa tiloissa kuten wc-tiloissa ja kylpyhuoneissa. Keittiössä tiskipöydän alakaapisto ja talouslieden takunen luovat niille varsin otolliset olosuhteet.

Sokeritoukat eivät ole elintarvike-, eivätkä tekstiilituholaisia, vaan ne ovat käytännössä harmittomia asunnoissa. Pienen kokonsa vuoksi ne liikkuvat nopeasti ja siirtyvät helposti taloyhtiöissä asunnosta toiseen erilaisten läpivientien ja rakenteissa mahdollisesti olevien halkeamien kautta. Sokeritoukat liikkuvat asunnoissa huomaamattomasti mm. jalkalistojen alla sekä rakenteiden sisällä.

Sokeritoukat viihtyvät sekä liikkuvat pimeässä ja ne munivat rakenteissa oleviin rakoihin sekä halkeamiin. Niiden yleisin muninta paikka on kuitenkin lattiakaivo ja kaakeleiden saumakohdat. Lattiakaivoissa ne munivat niihin ajan saatossa kerääntyvään eloperäiseen materiaaliin, kuten hiustukkoihin. Tästä syystä on tärkeää puhdistaa säännöllisesti lattiakaivot.