Tekstiilituholaisten torjunta

Erilaiset tekstiilituholaiset käyttävät ravintonaan villaa, turkiksia ja höyheniä sekä asunnossa mahdollisesti olevia kuolleita hyönteisiä. Tekstiilituholaisten suolisto käyttää hyväkseen keratiinia, jota on runsaasti näissä tuotteissa. Luonnossa ne syövät mm. lintujen ja jyrsijöiden pesäjätteitä, raatojen karvoja sekä niiden turkkeja. Asunnoissa tuholaisten toukat tuhoavat mm. mattoja, villaa ja turkiksia. Tekstiilituholaisten toukkia on mm. erilaisissa raoissa ja halkeamissa, jalkalistojen takana sekä vaatekaapeissa. Taloyhtiöissä aikuiset kuoriaiset leviävät helposti putkistojen sekä erilaisten läpivientien kautta asunnosta toiseen.

Yleisimmät tekstiilituholaiset

Yleisimpiä tekstiilituholaisia ovat museokuoriainen, vyöihrakuoriainen, pilkkuturkiskuoriainen, vyöturkiskuoriainen, ruskoturkiskuoriainen, vaatekoi, sekä turkiskoi. On hyvä muistaa se, että kaikki yleisimmät tekstiilituholaiset (kuoriaiset, ja niiden toukat) ovat kirpputoritavaroissa varsin yleisiä, ja pääsevät leviämään talouksiin tätä kautta. Mikäli olet havainnut asunnossasi merkkejä tekstitiilituholaisista, ota meihin yhteyttä. Tarjoamme yksityishenkilöille sekä taloyhtiöille kattavat torjuntapalvelut kaikkia tekstiilituholaisia vastaan.

Lisätietoa muutamasta kaikkein yleisemmin torjuntakäyntejä asunnoissa aiheuttavista tekstiilituholaisista:

Vyöihrakuoriainen (Dermestes lardalius)

Täysikasvuinen vyöihrakuoriainen on noin 8 mm pitkä, väriltään musta, jolla on peitinsiipien yläosassa leveä harmaa alue, jossa on kuusi mustaa pistettä. Vyöihrakuoriaisen toukka on noin 10 mm pitkä ruskea, jolla on pitkä harvakarvoitus, ja ruumiin takaosassa 2 ylöspäin osoittavaa kynttä. Vyöihrakuoriaiset elävät luonnossa pääsääntöisesti lintujen ja ampiaisten pesissä, erilaisissa raadoissa, roskiksissa ja jäteasemilla. Vyöihrakuoriaiset ovat yleisiä haittaeläimiä asunnoissa, joihin saapuessaan kuoriainen käyttää ravinnokseen kuolleita hyönteisten raatoja sekä kotieläinten ruokia. Vyöihrakuoriaisia kehittyy vuodenaikana yksi sukupolvi, ja varsinkin talviaikana ne harhailevat asunnoissa vioittamassa erilaisia tekstiilejä, turkiksia, mattoja ym. Rakennuksissa ja varsinkin rakennusten yläpohjissa olevat hylätyt ampiaispesät, lintujenpesät ja mahdolliset jyrsijöiden raadot kannattaa poistaa, jotteivat vyöihrakuoriaiset leviä niistä asuntoihin.

Pilkkuturkiskuoriainen (Attagenus pellio)

Aikuinen pilkkuturkiskuoriainen on noin 5 mm pitkä kovakuoriainen, jolla on selässään 3 pientä valkoista pistettä. Pilkkuturkiskuoriaisen toukka on 10 mm pituinen, tuuheakarvainen, hieman taaksepäin kapeneva kellertävän värinen toukka, jolla on takaosassa pitkä karvatupsu. Toukkaa koskettaessa se tekeytyy kuolleeksi. Pilkkuturkiskuoriainen on Suomessa luonnonvarainen laji, joka käyttää ravintonaan mm. kukkien siitepölyä ja joitakin kasvinosia. Pilkkuturkiskuoriaisia esiintyy lintujen ja ampiaisten pesissä, sekä kuivuneissa raadoissa. Asunnoissa pilkkuturkiskuoriaisten toukat syövät kuolleita hyönteisiä. Pilkkuturkiskuoriaisten toukat löytävät asuntoihin tiensä esimerkiksi räystäiden alla, tai rakennuksen yläpohjassa olevista lintujen tai ampiaisten pesistä. Asuntoihin päästessään toukat vioittavat erilaisia tekstiilejä, mattoja ja turkiksia. Kasvaessaan toukista täysikasvuisiksi kuoriaisiksi, ne alkavat hakeutua ulos lämpötilan niin salliessa.

Vyöturkiskuoriainen (Attagenus wooddroffei)

Vyöturkiskuoriaiset ja niiden toukat ovat yleisiä etenkin vanhoissa kerrostaloissa ja niiden rakenteissa, ja ne leviävät helposti läpivientien, hormien ym. kautta asunnosta toiseen. Aikuinen vyöturkiskuoriainen on noin 5 mm pitkä tummanruskea kuoriainen, jonka selässä on leveä, keltainen, hieman aaltomainen juova. Vyöturkiskuoriaisen toukka muistuttaa hyvin paljon pilkkuturkiskuoriaisen toukkaa, mutta on tätä hieman tummempi. Vyöturkiskuoriaiset lisääntyvät normaalissa huoneenlämmössä, ja vuoden aikana niitä voi kehittyä kaksi sukupolvea. Vyöturkiskuoriaisen toukka on asunnoissa ollessaan yleensä jalkalistojen takana/alla, vaatekaappien lattiatason hyllyjen takana/alla, komeroissa ja muissa pimeissä paikoissa, joissa se syö ravinnokseen tekstiileistä peräisin olevaa pölyä ja kuolleita hyönteisiä. Aikuisia vyöturkiskuoriaisia voi havaita asunnoissa ikkunoiden sekä muiden valoisten paikkojen lähistöllä. Vyöturkiskuoriaisen toukat käyvät erittäin hanakasti villapaitojen, mattojen ja turkiksien kimppuun, mikäli niiden piilopaikoissa ei ole vaatteista irronnutta pölyä tai kuolleita hyönteisiä. Tästä voidaan päätellä, että mitä siistimpää asunnossa on, sitä suuremmassa vaarassa ovat kaikki vaatteet ja muut tekstiilit.

Vaatekoi (Tineola bisselliella)

Aikuisen vaatekoin siipien kärkiväli on noin 15 mm, etusiivet väriltään olkienkeltaiset, takasiivet ovat hieman keltaisenharmaat ja harmaiden ”ripsien” reunustamat. Vaatekoin toukka on noin 10 mm pitkä ja toukan väri riippuu hieman sen nauttimasta ravinnosta. Vaatekoin toukan tunnistaa hyvin sen muodostamasta seittikudoksesta. Varsinkin naaraspuoliset vaatekoit viettävät elämänsä sillä alueella, missä ne ovat kehittyneet toukasta perhoseksi. Vaatekoin toukat ovat erittäin valon arkoja. Mikäli asunnossa havaitsee lentäviä vaatekoita, on tässä tapauksessa etsittävä, onko jossakin vanhoja villa vaatteita tai mattokääröjä, johon vaatekoit ovat munineet. Saastunnan lähde on aina paikannettava ja poistettava, jotta ongelmasta päästään lopullisesti eroon. Vaatekoit voivat muodostaa pahoja ja pitkäaikaisia ongelmia, etenkin kerrostalojen häkkivarastotiloissa.

Mikäli Teillä on tekstiilituholaisiin liittyviä ongelmia, ottakaa meihin yhteyttä.

© 2020 Keski-Suomen Tuholaistorjunta. All rights reserved. Kotisivut: Rotia PRKL Oy
Rekisteriseloste