Seinäluteiden torjunta

Seinälude (Cimex lectularius)

Mitä luteet ovat ja missä ne piileskelevät asunnoissa?

Täysikasvuiset luteet ovat pieniä (noin 5-8 mm), soikeita, ruskehtavia hyönteisiä, jotka imevät verta ravinnokseen ihmisistä tai lemmikkieläimistä. Luteella on 5 kehitysastetta, joista jokainen tarvitsee kehittyäkseen veriannoksensa, jonka ne ottavat pääasiassa öisin ihmisen nukkuessa. Luteet ovat ryömiviä hyönteisiä, eivätkä ne pysty hyppäämään. Luteet pystyvät kuitenkin kiipeämään seinillä sekä katossa, josta ne kuitenkin voivat pudottautua sänkyyn. Niitä voi havaita sängyssä, sohvassa sekä muissa huonekaluissa ja tavaroissa. Niiden munia voi kuitenkin olla vaikeasti havaittavissa paikoissa, kuten esimerkiksi huonekalujen rakenteissa sekä niiden sisällä. Luteita sekä niiden munia voi olla myös jalkalistojen ja pistorasioiden takana, tauluissa, valokatkaisijoissa, vaatteissa, elektroniikan sisällä ym.
Luteiden ei varsinaisesti tiedetä levittävän sairauksia, mutta niiden purenta sekä sylki voivat aiheuttaa mm. ihottumaa ja allergiaa. Luteiden purentajäljet ovat tavallisesti lähekkäin kolmen rivissä tai ryppäissä.

Miten luteet päätyvät asuntoon, ja leviävätkö ne helposti?

Luteet ovat yleistyneet viime vuosina räjähdysmäisesti mm. matkailun, huonekalujen ja käytettyjen vaatteiden kierrätyksen, sekä kirpputoritoiminnan seurauksena. Suomeen onkin jo muodostunut oma ludekantansa. Luteita voi levitä ihmisten mukana mm. hotelleista, busseista, takseista jne. Luteet voivat kerros- ja rivitaloissa helposti levitä asunnosta toiseen. Luteet ovat alun perin luonnossa lepakoiden loisia, ne ovatkin kesämökeillä varsin yleinen ongelma. Luteita esiintyy myös lintujen pesissä. Varsinkin kesämökkien omistajien kannattaa ottaa tämä asia huomioon, ja tarvittaessa asentaa suojaverkkoja.

Kuinka nopeasti luteet lisääntyvät?

Luteiden lisääntyminen riippuu monesta eri tekijästä, joita ovat esimerkiksi vallitseva lämpötila, ravinnon saanti sekä ilmankosteus. Mikäli olosuhteet ovat luteille suotuisat, niistä voi jo muutamassa kuukaudessa muodostua huomattava ongelma. Luteet kehittyvät nopeimmin 21 – 28 asteen lämpötiloissa. Yksi naaraspuolinen lude voi laskea elämänsä aikana jopa 200 – 500 munaa. Ludenaaras munii kerralla 2 – 5 munaa, munat kuoriutuvat
huoneenlämmössä noin 4 – 5 päivässä. Kuoriutuneet nymfit alkavat heti etsiä ravintoa, eli veriannosta. Aikuisten luteiden elinikä on yleensä 6 – 12 kk.

Seinäluteiden torjunta Seinäluteiden torjunta

Seuraavat merkit voivat kertoa ludeongelmasta

  • purentajäljet asukkaassa (luteet imevät verta nukkuvasta ihmisestä)
  • luteiden jättämät ulostejäljet (luteet jättävät piilopaikkojensa lähistölle selvästi havaittavia mustia ulostepilkkuja).
  • verijälkiä lakanoissa tai vaatteissa.
  • hajuhaitta (iso ludekanta voi aiheuttaa epämiellyttävän hajun asunnossa).
  • näköhavainnot. Tosin päiväsaikaan luteet piiloutuvat ja ovat vaikeasti havaittavissa. Luteiden piilopaikkoja on mm. jalkalistojen takana, huonekaluissa, vaatteissa, kaikissa raoissa ja halkeamissa, repsottavien tapettien takana, ja myös erilaisen elektroniikan sisällä.

Mitä voin tehdä itse, jos epäilen asunnossani olevan luteita?

Jos epäilet että asuntoosi on ilmaantunut luteita, omatoiminen tutkimus kannattaa aloittaa sängystä. Poista vuodevaatteet ja tarkista patja huolellisesti. Kiinnitä erityistä huomiota varsinkin kankaiden, sekä materiaalien saumoihin. Käännä seuraavaksi sänky kyljelleen, ja tarkasta sängynpohja, sekä kaikki mahdolliset rakenteiden saumakohdat. Tarkista myös sänkyä ympäröivä alue (1-3 m) mukaan lukien kirjat, taulut, elektroniikka, verhot, yöpöytä, tuuheat matot ym. Mikäli et ole varma luteiden jättämistä jäljistä, tai haluat ammattilaisen suorittaman tarkastuksen asunnossasi luteiden epäilyn varalta, me hoidamme tarkastuksen nopealla aikataululla. Meiltä löytyy myös erilaisia liima-, sekä feremoni pyydyksiä luteille. Mikäli asut taloyhtiössä, muistathan ilmoittaa aina omalle isännöitsijällesi välittömästi mahdollisesta lude epäilystä.

Yrityksemme luteiden torjuntapalvelut

Kauttamme saat kaikki kattavat palvelut luteiden torjumiseksi. Teemme asuntoihin ludetarkastukset joustavasti ja nopealla aikataululla. Hoidamme erilaisten huonekalujen ja tavaroiden lämpö/ kylmäkäsittelyt. Mikäli huonekalut tai tavarat ovat pahoin luteiden saastuttamat, toimitamme kaikki tavarat jäteasemalle asti. Meiltä saa erilaisia luteiden liima-ansoja sekä feremoni pyydyksiä. Tarjoamme tarvittaessa myös myrkyttömän vaihtoehdon luteiden torjuntaan.

Mikäli teillä on ludeongelma, tai epäilys että asunnossa on luteita, ottakaa meihin yhteyttä. Meiltä saatte ludetarkastukset ja torjunnat nopealla aikataululla.

© 2020 Keski-Suomen Tuholaistorjunta. All rights reserved. Kotisivut: Rotia PRKL Oy
Rekisteriseloste