Kärpästen ja muiden lentävien hyönteisten torjunta

Suomessa yleisempiä asunnoissa ongelmia aiheuttavia kärpäslajeja ovat mm. huonekärpänen, pistokärpänen, ullakkokärpänen ja banaanikärpänen. Kärpäset voivat laskea jopa 500 – 750 munaa, joista kuoriutuu toukkia jopa yhdessä päivässä. Tämän lisäksi kärpäsnaaraat ovat hedelmällisiä vain 36 tuntia kotelosta poistumisen jälkeen. Tämä huomioon ottaen kärpäset voivat lisääntyä todellakin räjähdysmäisesti. Liikehuoneistoissa ja asunnoissa kärpäset aiheuttavat epähygieenisyyttä, ja niiden esiintyminen tuntuu epämiellyttävältä. Mikäli kärpäset pääsevät munimaan elintarvike- ja ravitsemusliikkeissä oleviin elintarvikkeisiin, ei elintarvikkeita voi enää sen jälkeen turvallisesti käyttää. Kärpäsiä houkuttelee puoleensa kaikenlaiset eloperäiset aineet ja jätökset.

Huonekärpänen (Musca domestica)

on yleisin sisätiloissa tavattava kärpäslaji. Se on myös yksi maailman laajimmalle levinneistä eläinlajeista. Sitä kutsutaan joissain piireissä myös roskiskärpäseksi, osittain johtuen sen muninta paikoista, joita ovat mm. hajoava orgaaninen aine/jäte, roskikset, ja erilaiset kuolleiden jyrsijöiden sekä lintujen raadot. Huonekärpänen pilaa erittäin tehokkaasti elintarvikkeita esimerkiksi ulosteellaan, ja ne myös levittävät imukärsällään sekä jaloissaan bakteereja elintarvikkeisiin ja erilaisille pinnoille. Huonekärpänen voi levittää ihmisten keskuudessa erilaisia sairauksia, kuten vatsasairauksia. Esiintyessään runsaslukuisena karjatiloissa, voi huonekärpästen takia maidontuotanto laskea huomattavasti. Huonekärpäsille edullisin lämpötila on noin 35 – 40 astetta, ja ne oleskelevat mieluiten lamppujen, liesien, sekä auringonvalon lämmittämissä paikoissa. Huonekärpäsiä houkuttelee erilaiset orgaaniset aineet kuten, ulosteet, veri, hiki, kasvien jätteet, sekä tietysti ihmisten elintarvikkeet.

Pistokärpänen (Stomoxys calcitrans)

Pistokärpästä tavataan pääasiassa karjasuojissa, jossa niitä voi esiintyä runsaslukuisena. Pistokärpänen imee verta eläimistä tai jopa ihmisistä. Verta imettäessä pistokärpäsen pisto voi olla hyvinkin kivulias, ja pistokärsästä voi siirtyä myös bakteerit eteenpäin. Esiintyessään runsaslukuisena karjatiloissa, voi pistokärpästen takia maidontuotanto laskea huomattavasti.

Ullakkokärpänen (Pollenia rudis)

Syksyisin ullakkokärpäsiä voi löytää varsinkin vanhojen puurakennusten yläkertojen huoneista tai ullakoilta, joihin ne asettuvat talvehtimaan. Ullakkokärpäset hyödyntävät esimerkiksi kovakuoriaisten aiemmin puuhun tekemiä reikiä. Ullakkokärpästen toukkien ravintoa ovat mm. kastemadot. Aikuiset ullakkokärpäset nauttivat ravinnokseen monen tyyppistä orgaanista ravintoa, kuten kasveja, kasvien mehuja, hedelmiä, sekä joitakin kukkia. Ullakkokärpäset eivät aiheuta ihmisille mitään merkittävää haittaa. Ne voivat toki esiintyä runsaslukuisina, ja ovat tällöin tietysti ikäviä.

Banaanikärpänen (Drosophila melanogaster)

Banaanikärpänen lienee kaikille tuttu tuliainen kaupasta ostettujen hedelmien mukana. Aikuinen banaanikärpänen elää keskimäärin noin 30 päivää. Banaanikärpäset lisääntyvät asunnoissa yllättävän nopeasti, mikäli niille on sopivaa ravintoa tarjolla. Banaanikärpäsiä houkuttelee erilaiset keittiöjätteet, hedelmät, sekä esille jääneet ruoat. Banaanikärpästen toukat pilaavat täydellisesti saastuttamansa elintarvikkeet. Banaanikärpäset saattavat myös levittää bakteereja, sekä hiivasieniä. Hyvä hygienia, elintarvikkeiden pitäminen pakkauksissaan, ja biojätteiden säännöllinen ulos vieminen on erittäin toimiva ennalta ehkäisy banaanikärpäsiä vastaan.

Erilaisiin tiloihin; kuten elintarvike- ja ravitsemusliikkeisiin on olemassa erilaisia uv-laitteita. Välitämme ammattikäyttöön tarkoitettuja, laadukkaita uv-laitteita kärpästen ja muiden lentävien hyönteisten torjumiseksi. Meiltä löytyy myös erilaisia liima-ansoja lentävien hyönteisten torjumiseksi.

Mikäli Teillä on kärpäsiin liittyviä ongelmia, tai haluatte lisätietoa laadukkaista uv-laitteista, ottakaa meihin yhteyttä.

© 2020 Keski-Suomen Tuholaistorjunta. All rights reserved. Kotisivut: Rotia PRKL Oy
Rekisteriseloste